Mjölk, socker och rörelseglädje

Lördagen den kom och gick. Eftersom Tyra lockat sin ekonom till far med rörelsedagen i Botniahallen, som var gratis (ljuv musik i ekonomens öron), så styrde vi vår nya bil (en begagnad minibuss) mot hallen med stort H. Och visst är det underbart att se en massa barn röra på sig! Det visar att rörelseglädje inte bara existerar utan frodas gott. Små minimänniskor som tultade runt och prövade på allt med gott mod. Och så min Malte då som allra helst hade stått hos cirkusskolan hela eftermiddagen. Där fanns inte behov av att pröva annat. Han höll fast i sina tallrikar och pinnar och totalvägrade pröva på annat. Barn har ett naturligt förhållningssätt till rörelse; de njuter av den! Svetten lackar, kinderna glöder och de orkar ändå fortfarande lite till. Det bidrar på alla sätt till hälsosammare vardag och en bättre sömn.20170902 2

 

Utan desto mera åsnebryggor, så kommer jag att tänka på debatten om fettfri mjölk i skolan .Ungefär lika hårt går diskussionen nu som den om socker. Min mor är pensionär nu men var tidigare kosthållsföreståndare för skolor i hemkommunen och styrde upp skolmaten. Det var ett heligt ämne och hennes stora passion. Det som jag lika mycket skulle vilja lyfta upp i all hets om socker och nu också mjölken( som jag i sig inte tar ställning för eller emot. Mina barn dricker både och) är barnens matvanor hemmavid. Får de lagad mat, äter man tillsammans och försöker man variera kosten. Jag tycker det är lite smått komiskt att man vid barnrådgivningen diskuterar om barnet får saft, hur ofta den lilla kan få smaka på bullar etc. Men väldigt sällan har vi diskuterat om vi ens lagar mat från grunden, hel / halvfabrikat och hur vi fostrar barnet via maten. Det är oerhört tragiskt tycker jag när man från kökspersonalen får höra att skolmaten går åt extra mycket på fredagar och måndagar. Barn som äter upp sig inför helgen och äter ikapp på måndagar. Maten finns inte där hemma i den mängd de behöver eller så är det ingen som lagar den. Men sällan går man den diskussionen med föräldrarna.
Hur som helst; Liknande event som idag så är hemåt för alla! Vi landade sen hemma med tre trötta små och en baby som bara vill äta och äta….och mysa! lördagslycka.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s