När klistermärket lyser

Året var 2006 och snön yrde ner. Jag, Mats, Helleke, Emma, Ted mfl. stod utanför finansministeriet och demonstrerade för högre bistånd. Tillsammans med många andra. Blåa SU-jackor på och skyltar i händerna. Jag var ingen van demonstrant, hade i början svårt med att stå och ropa på torg men jag lärde mig med tiden att tycka om att höja rösten. Att tro på något så mycket och att våga visa det också. I det här fallet handlade det om solidaritet, viljan att hjälpa och önskan om att se individens behov av hjälp. I morse fick jag se samma version men på dagisnivå.

Jag förde barnen till dagis i morse. Hungerdagsinsamlingen inleddes. Malte hade sparat egna pengar bakom sin bokhylla. ”haha, vad sa du om det här då mamma! Jag har sparat och gömt bakom min hylla! Jag ska inte ha dina pengar mamma”, sade en vaken och idag inte så morgonsur pojke (högre makter ska veta att det har funnits stunder då han hållit fast sig i sängen, vrålat och klätt av sig kläderna flera gånger om innan vi suttit alla i bilen på väg mot jobb och dagis…). Han lade en ära i att det var hans egna pengar som skulle till Röda Korset. Han meddelade alla på dagisgården att här skulle det minsann hjälpas folk och checkade läget med vem som hade tänkt delta. Han stegade in rak i ryggen och styrde stegen mot bössan. 

Malte är jag så van med och vid. Han brukar själv anta att han deltar i vuxnas möten.  Men Smillas nya sätt att upptäcka världen. Ettåringarnas sätt att ta in allt nytt, omfamna och älska…. det är berörande, hon fick sin peng i morse, la det i insamlingsbössan . och den min hon hade då klistermärket med det Röda Korset landade på hennes tröja. Den var obetalbart härlig. Högtidligt stolt gick hon in till samlingsrummet. Ryggen även den rak och det råddiga håret stod rakt bakåt som vanligt. Det därmed att påverka, att hjälpa, att veta om.. att förstå. Att veta att man behövs. Det är lika viktigt oberoende ålder.

 

 

 

10968515 793917410697196 3803059610257653968 n2Malin är en fenomenal fotograf och vän. Hon lyckas fånga stunderna rakt av. Mamma och en generad Malte. Inte alla gånger så hejsan att mamma håller tal men ett och annat har han lärt sig.(Foto Malin Åbrandt. http://www.abrandt.com)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s