Så är himlen så oskyldigt rosa

”Mamma, du tror på Gud va? Det vet jag att du gör… men de som inte tror då, är det svart då för dem? Mamma, jag tror att himlen är rosa.. allt är i rosa där!” säger min åttaåring som allt mera har frågor och kommentarer som utmanar mig. Och den rosa himlen som finns för henne i dag, vittnar också om att vi skapar våra egna ljuvliga måndagar. Allt handlar om egen attityd.

För mig är måndag numera alltid en möjlighet till omstart. Till att tänka vidare och kanske om. 

 

”Var tacksam, sa min mor”. ”Flyg inte längre eller högre än dina vingar bär” sa min far. ”E je bara ti arbeit” sa han också. Ser honom framför mig de sista åren, vattenkammat hår, röd fleece och termosen med i ryggsäcken. Så såg det ut när han åkte på jobb. Plikttrogen, ont i axlarna av ett slitsamt kroppsarbete i många år men också nöjd med sina val. 

20170917 2
Jag vet inte på vilket sätt de orden har präglat mig i mitt liv eller mitt jobb men den riktiga vändpunkten för min del kom 2007 när min far gick bort. Man kan vända sorger och förluster till väldigt olika saker. Jag vände det till att det enda jag kan kontrollera i livet är min egen prestation – och attityd. Och varje måndag är en ny start på det livet har att ge. Att allt egentligen för egen del handlar om hur jag vänder mig, vilken attityd jag tar till. Jag knöt näven i fickan och tänkte att det det är nu upp till mig att forma det liv jag har fått. 

Igen faller det mesta tillbaka på en själv. Inte är alla måndagar rosenskrimrande, verkligen inte,  men om man varje måndag tycker att det tar emot att gå på jobb, så tycker jag man måste fundera på hur man vill leva och verka. Vad som ger en bättre mående och glädje.

Jag tror själv på att organisationer behöver mera coachande ledare än hierarkiska. Inom skolvärlden är det rätt hierarkiskt ännu och idrotten i sig också men det håller på att svänga där med.
Sedan måste man komma ihåg att detta med att bli mera coachande inte handlar om att bli mera otydlig. Tvärtom.

Jag har mött en del arbetsplatser genom åren och det som jag tycker utmärker en god arbetsplats är att man vågar ta för sig, får klättra och att man kan bidra. Ingen kan ge svar på alla frågor men man måste som arbetstagare få våga fråga, våga misslyckas och göra bort sig. Men också lyckas och få credit för det!

Jobbet skall inte ge mig total tillfredsställelse eller svar på livets alla frågor. Däremot vill jag trivas, testa nya saker och se fram emot att gå till jobbet efter helgen. Känna att det händer goda saker. Känna att jag kan göra bra saker för någon annan, utvecklas och skapar nytt. Och får höra hur arbetskompisar skrattar så de kiknar. 
 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s