back up

För 11 år sedan gjorde jag min första stora valkampanj. Redan då hade jag lyckan att hitta mentorer.Det finns alltid stunder när man behöver back up. Även i arbetslivet. Genom åren har jag träffat på en del människor, erfarna i sitt yrke och profession, som visat mig vägen när det varit svårt att orientera sig rätt. Numera kallas de mentorer. Jag har haft flera av dem genom åren, främst män från politiska livet och företagsvärlden. Men också kvinnor i samma bransch. De har hjälpt mig öppna dörrar, jag har frågat dem de besvärligare frågorna utan att skämmas och deras livs- och jobberfarenhet har gett mig vägledning som jag kanske just då inte visste om att jag var i desperat behov av.

 

anna 1 2

En av dem, en fin vän och också erfaren ledare, fungerade som bollplank för några år sedan när jag hade ett flertal utmaningar jobbmässigt och kunde inte helt hitta ut just då. ”Enda du kan vara säker på är att detta går över”, sa han. Och de orden har etsat sig fast i mig. Jobbutmaningar, även besvärliga sådana, går över. Och man har igen lärt sig något. Och gör man inte det, utan fastnar i hjulspåren, så då kan en mentor också vara en som får en att öppna ögonen lite vidare.

Mentorskap har blivit allt mera populärt och jag rekommenderar alla som vill framåt att skaffa sig en blandad grupp mentorer. Sådana som inte heller behöver finnas i samma bransch som du. Och det behöver inte vara en, det kan vara flera. Mina bakgrundsmentorer har betytt enormt mycket.

Coaching som verktyg förespråkar jag själv och mentorskap hör egentligen nära ihop med det. Men man behöver själv hitta verktygen och använda dem i sitt arbetsliv, man kan få hjälp på traven men man måste hantera dem själva. Ingen kan göra det åt dig, det är den krassa men ändå spännande verkligheten man möter.

Mentoring is a brain to pick, an ear to listen and a push in the right direction (Crosby)

2 reaktioner på ”back up

 1. Intressant text! Har också funderat på att skaffa mig mentorer, men alltid tvekat att fråga eftersom jag inte kunnat erbjuda nåt i utbyte. Det är ändå ganska upptagna människor jag velat ha som mentorer. Hur har du gjort? Så att det inte ska kännas som gratisjobb för mentorn?

  Gilla

  1. Anna Bertills

   Man behöver inte känna att man ska ge något speciellt i utbyte tycker jag! De flesta av mina mentorer genom åren har antingen erbjudit sig eller blivit det av farten. Eller så har jag frågat om jag får fråga råd och sagt att jag behöver bollplank. Inte en enda har sagt nej! Jag tycker själv att det är bra att ha flera och att nya kommer till med åren. De är upptagna människor de jag har bollat med men ändå alltid tagit sig tid jag har fått boka in mig ibland via sekreterare. Så våga fråga! det lönar sig!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s