Milou Dagny Madicken

”Dagny, tror du vi hittar hem?” frågar jag från pakethållaren en solig varm sommardag. Dagny drar fast sin jacka. ”Det är klart vi gör” säger hon och rufsar om mitt hår. Och så cyklar vi i väg. I dag döps vår lilla tjej. Och hon får hylla Dagny med att uppkallas efter henne. Dagny som var en av de mest betydande människorna i mitt liv.

DSC1456 ps 2 FORMINSKAD2DSC1608 ps 2 FORMINSKADDSC1492 ps FORMINSKAD(bilder fotograf Malin Åbrandt)

Vackra Milou. DU får ditt namn idag. Med faddrar, vänner och släkt runt dig. När du blir lite lite äldre skall jag berätta för dig hur du fick ditt namn. Du skulle först heta My, sen blev det Sally. Men du var ingen Sally alls. Du var Milou. Det hette också ett datasystem på BB som jag stirrade på under de sista minuterna före du kom. Madicken, hon är min barndomshjältinna. Allt kring henne är underbart i sagornas värld.

Men så Dagny. Låt mig berätta för er om Dagny. Hon var min dagmamma från jag var 9 månader tills jag var fyra år. Hon och hennes man Evald. De bodde i Rökiö i Vörå och när jag kom hade de jordbruk ännu. Hon var en underbart snäll kvinna, varmaste famnen för en liten flicka och så oerhört snäll. Hon blev min närmaste vad gällde den generationen. Hon tog emot med ett leende varje gång, vi cyklade, vi åkte på marknader.. de behandlade mig som ett barnbarn. Jag var unik i deras ögon. Jag ville så gärna att du Milou skall bära hennes namn. Dagny stod och står för snällhet i världen. Där allt det goda samlas i en famn. Där rädslor eller illvilja aldrig fanns. Där inget var beräknande. Hon var aldrig trött på mig, åtminstone visade hon inte det. Och mötte mig i sin blåblommiga morgonrock de morgnar pappa förde mig. Jag sur som en ättika, drog in mina dockor, tvingade pappa montera upp dockvagnen kl 07 på morgonen hos Dagny. Han svettades i sin blåa overall med Vörå elverk på. Hon skrattade och tog mig i famnen för att ”mojnas”. Det behövs mera Dagnyn i denna värld. Mera godhet. Låt ditt namn Milou, påminnas om just det.

Med bakverken i ugnen, köttfilen på bordet, ungar som sover ännu och en projektplan att läsa. Bäddar det för en underbar dag. Välkommen hem Milou, så där på riktigt. Du är allt vi önskat och lite till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s