Hur man möts

Det finns en kille som jobbar hos oss. Som alltid är glad. Alltid. Jag blir på strålande humör när jag möter honom. Fatta att vara en såda som sprider goodwill, leenden och snällhet runt sig varje dag – för det gör han. Och jag glömmer oftast att säga det men häromdagen sa jag det åt honom. Det var på tiden! Hur man möts på dagarna, oberoende orsak, är en viktig del av välmående. Och skapar en stämning på jobbet som syns och känns.
Ni vet möten på jobbet eller hemma när känslorna bubblar och allt bara blir fel. När morgonen börjar med att man höjer rösten. Perfekt sätt att stjäla energi av någon annan eller sig själv. Sen är den dagen i paket liksom innan den ens börjat. Allt i livet handlar om bemötande – hur man väljer att prata, mötas och tilltala andra. Och på många sätt är det svårt att tycka att det någonsin finns en god orsak att höja rösten. Jag hatar ”härjande”.

 

960295 10152950191921864 1775798192594063029 n16298728 10154340878531864 204124136290075021 n2
Ändå gör man det ibland. Om jag mår bättre efter det? Nej, verkligen inte.
Läser tidningen Chef och jag fastnar vid artikeln om osjälviskhet och medkänsla. Om hur man möts. Här lyfter Rasmus Hougaard fram att medkänsla är en viktig ledaregenskap. ” Att kunna känna medkänsla med andra och sig själv är en viktig ledaregenskap”. Vågar väl själv påstå att det är en viktig medarbetaregenskap också. Här påpekas dock att det inte är samma sak som empati. Här menar man att empati gör en trångsynt eftersom man har svårt att se och känna medkänsla med flera än en människa i taget. Däremot sägs det att en medkännande ledare inte tar på sig andras lidande utan blir mera lösningsorienterad. Inte tycka synd om utan hitta lösningar.
Det är ju lite som att tänka på hur man möter på dagis. Om man direkt börjar tillrättavisa så har vi en liten människa som reagerar där efter. Samma sak är det som vuxen; här märkt att långa möten där man fastnar ofta leder till någon form av stiltje och ofta små konflikter. Om man inte bryter det så tar det extra energi. Egentligen gäller ju kortare möten desto bättre. Men det förutsätter att alla förberett sig väl före möte och inte kommer tomhänt till bordet.
Så vad kan jag göra själv då? Jo fokusera på att ge mera energi i möten med andra. Inte ta av andras. Och fokusera på att hämta in energi åt mig själv och använda det väl när jag öppnar dörren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s