Denna dagen, ett liv

Så kommer jag ner för trappan, indränkt i kvällens mjölkspyor. En baby med snuva kastar gärna upp det som dricks mellan varven. Smilla rusar efter bölandes. Så tvättar vi, börjar om och så har jag mitt i allt två små tjejer som ligger bredvid varandra och puffar, kniper och skrattar… när hände detta? Malte rusade i säng efter simskolan och Tyra somnade efter kvällens truppgymnastik. Men dessa två yngsta….21150430 10154957860221864 5674006761462243297 n2

28052989 10155386078551864 1251701155 n
Kvinnodagen till ära handlade jag blommor åt mig själv. Jag köper en bukett nästan varje vecka. Varför? För att jag kan och ”näns”. Någon skulle kanske säga slöseri. Men en tulpanbukett gör min vecka. Och det som är extra kul är att jag inte inväntar ett blombud direkt. Jag skaffar själv de färgerna jag vill ha. När jag var liten så minns jag att mamma ofta sneglade in till blomaffären och nändes inte köpa en blomma åt sig alla gånger, då lovade jag mig själv att när jag blir stor ska jag köpa blommor åt henne så ofta jag kan och åt mig själv också. Det löftet har jag hållit.

Det finns många kvinnor som gjort mig till den jag är. Mamma och pappa framför allt, mina systrar, min man och mina barn. Och många andra, mina chefer genom åren, har sett till att jag vågat mig på nya utmnaingar.

 

Men några saker skulle jag ge som råd åt en ung kvinna på väg ut i livet. Så här kvinnodagen till ära.

– Ge järnet och öppna dörrar. Ingen nytta i att invänta sin tur alla gånger.
– Ta det lugnt mellan varven men ligg inte på latsidan
– Pensionsspara, invänta inte att en kommande partner kanske gör det åt dig
– Stå för egna utgifter dela lånen och ha skriftliga överenskommelser. Jag var inte lycklig över äktenskapsförordet (hur romantiskt är det när man ska gifta sig och enbart lever i rosa tyll) men i efterhand var det alldeles rätt.
– Ta plats i arbetslivet, inte med armbågarna men nog med hjärtat och direkta förslag. Ingen gillar egentligen armbågar och förr eller senare får man själv en armbåge rakt i kinden
– Var alltid påläst, i allt. Det finns inget bättre kort i rockärmen än det.

– Var inte girig. Var aldrig girig. Lita på att om man jobbar bra så syns det. Och tar ingen notis om det så kanske det är bra att fundera på att byta jobb.
– Sätt dig inte längst bak i salen bara för att ”du inte vill störa”
– Bara för att du väntar baby är du inte mossig i tankarna: Låt ingen inbilla dig det. Och inbilla inte dig själv det.
– Gör hur du vill och dela hur du vill vad gäller föräldraledigheten men håll dig lite med i tankarna för det. Det finns mycket att läsa och ta del av även under föräldraledigheter. Då man hinner alltså mellan allt annat.
– Du får löneförhandla. Det är helt okej att göra det som män gör.
– Belöna dig själv, var snäll med dig och tänk ”good enough” – det finns inget som behöver vara perfekt. Man är ingen övermänniska. Om du tonar ner det pedantiska, lever du lättare.

 

 

2 reaktioner på ”Denna dagen, ett liv

  1. Ann

    Pensionsspara skulle nog vara det onödigaste man skulle lägga sina pengar på tycker jag 😀 man vet ju inte om man lever då längre, så istället kan man ju göra nåt med pengarna nu eller spara tills nåt som ligger närmare ”bakom knuten” 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s