Några heta tips på vägen

Jag sätter mig i planet mot Stockholm. Klockan är efter fem på morgonen. De rosa byxorna är sommar, håret är fixat och ögonen ser trötta ut. De rikssvenskar som skall med i samma plan höjer stämningen. Älskar att lyssna på glada, positiva, skönt klingande människor. Så har jag då två herremän framför mig. Två landsmän i det här fallet. Som på det första inhemska dumförklarar alla runt sig. De ska på möten till Sverige och förklarar sanningar om svenskar och alla andra fritt översatt ”idioter på samma plats”. Och jag tänker bara. Fatta vilken skillnad på svensk och finsk arbetskultur. Och ja också beteende.

Och här tar jag avstamp. I karriär. Ja vad är karriär? Det är helt individuellt. Det finns ingen strömlinjeformad väg här som kan appliceras fullt ut av andra.

 

394931 10150483505191864 822176025 n2(Fem kg torsk typ. Ingen trodde väl att jag skulle vinna fisketävlingen vid en norsk fjord. )

”Jag ska bli chef” säger Malte. För vad då? Det är väl ingen skillnad mamma”. Jo men det är det. Det är en enorm skillnad. Att jobba som chef handlar inte om att glida i kostym och klack. Nä, det handlar om enormt roliga stunder, upplevelser, människor, kunskap… att växa. Att gilla att leda. Att ständigt utvecklas. Men också om svåra stunder. När det blåser är man ganska ensam.

 

Jag kan ge några råd på vägen – fast då krävs det att man vet vad man vill själv. Det är det som räknas!

 

1. Älska det du gör

Utan en passion och det att du älskar det du gör så är det svårt att göra karriär. För det lyser igenom. En icke passion syns och känns. För dig själv men också för andra.

 

2. Öppna dörrar

Se till att öppna dörrar. Vänta inte på att någon annan ska göra det. Det är inte deras ansvar. Tacksamt om du får hjälp med att öppna men se till att hoppa på tåget och ta initiativ själv. Ibland vet man inte om man vågar öppna nya dörrar. Då kanske man kan vänta lite och samla mod.Jag har ofta gått på min magkänsla. Ibland med framgång, ibland med mindre framgång (läs totalt misslyckande)

 

3. Stäng dörrar

När du är klar med något och vill vidare – stäng dörrar. Gör det inte för känslosamt. Fundera framåt. Och våga avsluta det som inte ger dig någonting. Det tar enormt med energi att hänga fast i något gammalt. Ibland har jag tackat ja till saker jag inte borde ha gjort, och inte sen heller presterat optimalt eller trivts. Jag har nämligen tänkt att jag ska tacka ja till det mesta.  Inte så smart alla gånger.

 

4. Var inte för fin i kanterna

Att som chef säga ”det där är inte min uppgift” är en farlig väg. Att ta i lite här och där, inte hålla fast i exakt vad jag får betalt att göra eller inte… det är vägen till att klättra framåt. Att värna om verksamheten så att du också går över gränser som behövs.

Ta i sopborsten. Du växer med det.

 

 

5. Isolera inte din arbetsbild

 

Testa nya saker, våga be om nya uppgifter, ,vill något med ditt arbete och visa det – speciellt för dig själv. Isolera inte ditt arbetsbord.

 

6. Prioritera i högen

 

Skriv prioriteringslista varje dag och vecka. Det finns inte en chans att hinna med allt men håll tankarna i styr med att lära dig ranka dagens uppgifter. Jag gör listor flera gånger om dagen. Och försök undvika för mycket ”pedant”. Då hinner du aldrig med. Och blir smågalen av stressen. Jag är ingen petare. Det är min styrka.

 

7. Var ödmjuk inför livet och arbetskompisar

 

Nej, det finns ingen ursäkt för att bete dig som hemma när du är på jobb. Skrik inte åt folk, skriv inte elaka mail, hälsa på människor, säg något uppmuntrande nu som då. Var lösningsorienterad och sikta framåt genom att lista både frågor och svar. Var ödmjuk inför livets utmaningar. Se till att dina medarbetare får det de behöver. Ställ krav men ge lika mycket tillbaka. Helst mera.

Utbilda dig, satsa på att växa i det du gör, älska varannan måndag i alla fall och tyck om dina medarbetare. Att leda är också att tycka om på många sätt. Visa respekt och ödmjukhet. Men stå för de svåra besluten som kommer. Ingen gillar strutsar som stoppar huvudet i sanden när det blåser. Oberoende hur snäll och trevlig du är. Räta på ryggen och fatta de obekväma besluten där du med  säkerhet också kan bli illa omtyckt en tid. Men hantera det och det går över.

Du kan klättra hur högt du vill och hur långt. Mycket handlar om vad man själv väljer, väldigt lite om tur i livet när det gäller jobb. Det handlar om din attityd. Och också modet att misslyckas och stå för det. Det är bara så man växer vidare.

Om jag själv följer mina egna tips? Till största delen. Men jag följer också andras. 

Två kloka människor har gett mig två väldigt värdefulla tips; 

 

”Det enda du med säkerhet vet i svåra tider är att det kommer att gå över.”

”Lugn Anna, bara lugn”.

 

 

En reaktion på ”Några heta tips på vägen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s