onsdagsförälskelse

Väskan är packad med möteshandlingar. Det bär söderut snart igen. Ska vattna blommorna och skriva färdigt en styrelselista ännu.

 

maltis2(Foto http://www.abrandt.com. Malin Åbrandt)

Samtidigt som jag stryker kläder hör jag på en podd med Petter Stordalen. Och bara baxnar. Han förtrollar mig i 1,5 timmar rakt av. Vilken man, vilken attityd. Att börja som jordgubbsförsäljare och idag vara en förmögen hotellmagnat. Det är inte illa det. Och hans filosofi har redan från början varit så enkel och så rätt. Strykjärnet avverkar alla möjliga plagg till Stordalens röst.
Hans jordgubbsfilosofi handlar om att du spelar med de korten du har. ”om jag bara hade det, om jag bara bodde där, om jag bara hade ett annat hus, om jag bara hade…” Allt det där om. Det finns inte i hans värld. Han menar att man gör det bästa av det man har. Man säljer de jordgubbar man har. Och det gör man det allra allra bästa av. Jag tycker det gäller så väl i jobbet som i privatlivet.

Det låter ju enkelt. Men så många av oss som stupar på just detta. ”Om jag bara hade det ena eller det andra”. Man lämnar bitter, handlingsförlamad och oförmögen att se sin egen andel. Allt är någon annans fel. En enkel väg att gå men en stagnerande sådan.

Man öppnar de dörrar man vill och kan, man gör det bästa av det. Att direkt det händer något nytt, eller varför inte en stor reform då, tänka att det är katastrof och elände. Ja, det gör att man själv stampar vidare på samma ställe.

Och där kommer Stordalen in i en fråga som är högaktuell dessa dagar. Betygen för skolelever. Att som förälder visa att betyg inte definierar vem du lilla dotter / son är – det handlar om att lära sig, att utvecklas, men en siffra säger inget om dig och ditt värde. Att vilja prestera är en bra sak, men prestationen får inte blandas ihop med vem du är som människa. 

Så vad jag ska göra på fredag när en av mina fyra lär komma hem med ett betyg? Jag ska köpa jordgubbar före och berätta att det där pappret hon har i handen är jätteviktigt. Men det har inget att göra med vem hon är. Det bär henne istället vidare mot nya mål. Och just därför är det så viktigt att man lär sig och vill lära sig nya saker. 

Och Stordalen? ja man blir ju helt och hållet förälskad i hans attityd! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s