De allra finaste pionerna i bagaget

Ja de odlar alltså inte jag. Jag älskar lummiga trädgårdar. Små sommarfötter som trampar runt i gräset. Jag beundrar alla sommarblommor.. Jag köper och de tja, de dör av antingen övervattning eller undervattning. Jag är alltså inte född med gröna fingrar. Men några saker gör jag. Jag köper flera syrenbuskar varje år, drömmer om en liten berså med syrener. Och så älskar jag rosor och pioner.

De växer i min barndomsträdgård. Rosor och pioner. Jag kan inte minnas en sommar när de inte blommat. De är rosa, växer utanför mitt gamla rum och när de slår ut i blom, så slår doften in i mitt rum. Mamma har skapat min barndomsträdgård som är full med idyll; bärbuskar, rosor, buskar, pioner. Min egen trädgård är mest tafatt. Men den och jag försöker i alla fall.
När min dagmamma och dagpappa i tiderna, den dagmamma som Milou är döpt efter, Dagny fick besök av mig så kom jag alltid med en rosa pion om somrarna. När pappa fyllde år stod de i blom på bordet bredvid tårtan. När jag tog studenten fanns knopparna kanske redan där och när jag blev konfirmerad så prydde de mitt foto där jag stod i svajiga klackskor och en lite för damaktig dräkt i vitt.

 20180617 112056

Så inget vara för evigt men banne mig om inte dessa pioner hållit hög profil genom åren. De har överlevt många fina och också tunga vintrar, somrar med skratt, bad, tältsovande, grillat kött och solblekt hår. Men de har också överlevt kriser, död och sjukdomar. De har överlevt sorgeflaggningar bredvid.

Lite som kakburken – Den som Smilla snattar kakor ur hos mommo. Den har haft många små klottiga fingrar i sig den burken genom åren. Många barn har sökt efter småkakor i den. Och gör det fortfarande. Och fatta att den alltid är fylld! Där finns alla sju sorters småkakor. Bakade av mamma.

 20180617 102317

Jag gillar förändring. Jag lever som förändrare – i jobbet. Jag är ingen förvaltare. Men så innerligt tryggt att ha pionerna där och kakburken i ryggen. Men den vågar man vad som helst i livet. Känns det som i alla fall. Jag var på det underbaraste kalaset igår där två fina människor hyllade och hyllades. Där man firade för att man kan fira. Det fyllde på min egen själsliga kakburk för hela sommaren.

2 reaktioner på ”De allra finaste pionerna i bagaget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s