High five

Jag gör high five med en av våra unga studerande som klarade en uppgift han inte trodde han skulle klara. Ansiktet och blicken sken som solen.  Och min blick också. Fatta hur mycket duktiga, vackra, kunskapshungriga människor det finns här i världen. Och att så många hittat till oss. 

Jag hörde på Framgångspodden (ja, jag vet, jag tjatar om den men den är så bra!) igår och då var det Christer Olsson som var gäst.  Ett av dagens största samhällsproblem kallade han uttrycket ”what´s in it for me?”. Det att man i många lägen först funderar på sin egen nytta av saker och ting. Om det inte helt klart serveras, så backar en del. För att det liksom inte finns något bra att hämta.

Detta sågade han, Olsson, totalt och menade att det förstör många olika projekt, utvecklingsmöjligheter och framtidsdrömmar. Att stanna vid den egna nyttan leder till ingen nytta alls. Olsson säger att man borde vända på steken i alla lägen och fundera på ”What´s in it for you”. Så himla sant.

Om en politiker enbart tänker på nästa val och vad som kan maximera hens kampanj, ja då kommer det inte att gå. De som det går bra för är oftast de som har en övertygelse, ett värdeledarskap, och som inte utgår från vad man själv kan håva in. Och tro mig, de flesta politiker drivs av en stark övertygelse, så politkerhån och förakt gör sig inte till hos mig alls. För det är inte sant -klart att det finns undantag överallt men det kan man inte utgå ifrån. En övertygelse om att världen kan bli bättre är bland det finaste vi har tycker jag.

Tvärtom så finns det många andra samhällsektorer där ”what´s in it for me” härskar. Jag ska inte gå in på vilka i detta skede. Men det finns absolut.

Denna fråga kom att gro i mig i natt när jag satt och vaggade Milou och försökte lugna ner en vild tvååring som hellre sover i mammas säng än i egen. Och i morse, när jag fick möjligheten att undervisa, så satt det perfekt. De som också lär sig kanske lättast är även de som drivs av andra tankar och drömmar, som vill mera och tänker utanför boxen egennyttan. 

Så när jag highfivade i morse så kände jag mig inte så pinsam alls, utan mera som så att värdeledarskap och en gemensam nytta bär samhället. Och att what´s in it for me” kan vara en livsfarlig inställning för framtiden. What´s in it for you – det bär längre.

 

36810567 10155720373081864 1753802405868208128 n

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s