Power x 2

För kanske 10 år sedan var jag på en oväntad konsert i Helsingfors. Oklart hur jag ens kom mig till just den konserten men i alla fall; Tina Turner stod på scenen. Jag kunde knappt andas. Så cool hon var. Så imponerande. Så full av energi och livslust. Jag bara gapade och tänkte att vi här hade just det vi behöver i världen.  Kaxig och med peruk. Nåja, kanske inte håret då men attityden. Karisman. Uppenbarelsen.   Artisten och kvinnan borde var en rollmodell i Finland också.  Samma kväll ställde sig en kille i publiken upp och skrek fulord på landets inhemska åt  artisten. Hånade. Kallade henne saker som fick mig att gapa. Vad gjorde han där då tro? En kille som druckit för mycket och var i min ålder, vad hade han att komma med åt Tina Turner?  Då var jag väl för ”tasig” för att  tillrättavisa bänkgrannen. Men det fanns andra damer som törnade upp rakt mot honom. Han fick sätta sig och senare gå ut.

Lite som Annie Lööf satte motståndsrörelsen på pinsamhetsbänken i Almedalen. Det var klockrent det hon gjorde. Hon gav dem taltur helt oväntat när de försökte förstöra hennes partiledartal. De hade noll att säga. Hur pinsamt som helst.

 

 

Hur detta hänger ihop med mig? Kanske en beundran över starka kvinnor. Kvinnligt entreprenörskap.  Det som jag talat så fint om i politiska tal. Det skulle jag komma att testa själv. Riktigt rätt åt mig på många sätt.

När jag mötte powerkvinnan Linn Jung så visste jag att jag mött den partner som står för vind, vatten, i solsken och i hård vind. Som har skinn på näsan men ändå är så väldigt ödmjuk. Det som förenade oss i ett eget företag. Glada, förberedda och spända kom vi oss på företagsrådgivning, till möjliga finansiärer, till möbelföretag, till försäkringsbolag. Och nästan hela vägen blev vi så fint mötta. Vi tänkte det var ödet att vi träffade så många fina människor. När vi sedan träffade disponenten för vår kommande lokal så visste vi; ödet ville oss väl! Den vänligheten och inspirationen vi mötte taggade oss vidare. Lokalen vi såg, den första på listan, bara skrek vårt namn, Det här är Bertills&Jung Ab. Allt annat bleknade. Och med en disponent som resonerade med oss och funderade på vad vi ville, så var det upplagt för en spännande helhet med högt i tak. Det schackrutiga golvet bara ville ha våra fötter där. Så kändes det. Magkänslan ännu en gång.

 

Men inte är det en rak väg vi gått och ej heller är det bara sol. Det är mycket byråkrati och är man inte riktigt driven så kan det hända att man tappar tråden på vägen. Kanske också orken. Ensam skulle jag troligen inte gått hela vägen. Men med en powerkvinna så sparrade vi varandra.  Den ena orkade lite till när den andra var trött och vice versa. Men visst; vi är båda arbetsmyror och effektiva. Lite så att man får hålla bromsen på ibland.

 

Denna vecka har vi träffat på flera kvinnor som har makt på olika sätt, drivna, duktiga, kräver mycket av sig själv.  Och också lyckas. Det som trots allt avgör är om man stiger upp och borstar av knäna när det är svårt. Om man klarar av att ta sig genom stormar som kommer. Fortfarande med en grundnaivitet som gör att man vill lite mera hela tiden. Då bästa vänner, är det upplagt för en bra historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s