Sommaren är lång i år

Kaffet puttrar på. Klockan är lite efter sex en söndag och utanför sover de flesta. Inte ens katten har bemödat sig att dyka upp efter nattens bravader. Katten heter för övrigt Stubben. Är vit och svart och skulle i tiderna heta Sven efter killen i filmen Frozen. Men när vi hämtade hem honom så kallades han Ståbbin. Och det passade honom så bra Under samma tid var Alexander Stubb också statsminister, vilket gjorde det ännu mera roligt. Så Stubben blev det. En katt som hänger i fönstren och tyvärr siktar in sig på alla smådjur som finns. Och som älskar att ligga i barnens vagnar.

Sömnen är lika ”fatin” som vanligt. Inte för att jag inte kan sova. Utan för att de två yngsta helt enkelt varvar sina uppvaknanden maximalt. Men jag brukar tänka så där vid 03-snåret när jag vaggar den yngsta att i något skede sover jag säkert igen också.  Smygber om att den dagen kommer snart!

Den här söndagen är kanske den sista semesterdagen för många. För många är man antingen på jobb eller inte. Jag svävar alltid lite hit och dit. Jag fixar arbete också under semestern, kanske av gammal vana. Så skönt i augusti att inte behöva ha 200 mail som väntar att bli lästa eller en del rapporter som måste bli skrivna. De är färdigt gjorda. Nästan i alla fall.  Å andra sidan är det många som inte når maximal avkoppling om det ska petas i epost hela tiden. Och det är sant. Eposten kan bli ett otyg.  Jag kopplar sällan (aldrig ) helt bort, men det är en del av min avkoppling det också. Låter kanske inte så övertygande men det är ett sätt att hantera stress; jag ser till att få det gjort, så hanterar jag också möjlig stress . Egentligen så betyder det att jag undviker att ha gnagande känslor över saker som väntar, det pallar jag inte alls. För någon annan är det tvärtom; där behöver man stänga av för att kunna prestera max igen.

Huvudsaken är att man mentalt kan ladda ner och sedan ladda upp igen. Att vardagen ska kännas möjlig att kontrollera och styra. Att man tar sats med nya tankar. Sedan måste återhämtningen komma flertal gånger hela tiden – egentligen. En sommar gör inte att du klarar vilket tryck som helst tills nästa sommar.  Avbrotten ska spridas ut under året.

Den nya arbetsmarknaden för med sig mycket nytt. Nya sätt att se på arbetstider, nya sätt att greppa förväntningar, nya sätt att tänka strukturer och förhållningssätt som ledare i kombination med krav på ökat självledarskap. Det är en otroligt spännande värld. För klarar man av att hitta den gyllene medelvägen här så kan allt hända. Jag tror det kan frigöra kreativitet som i sin tur leder till process och produkt.  Det är inte bara guld och gröna skogar heller och just nu befinner samhället sig i ett brytningsskede. Vi hinner inte helt med i att erbjuda talangerna omständigheter där de fungerar bäst. Vi kommer trots allt ifrån en kultur där det mesta inte skulle skräddarsys. Men nu börjar det göras just det.

Sommaren är inte kort i år. Den är lååång Jättelång. Vilket betyder att det är rätt skönt att gå på jobb så där på riktigt snart igen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s