Se till mig som liten är

_DSC1814 ps FÖRMINSKAD

En liten hand håller min. Kramar om mitt finger hårt i natten. Vänder sig om suckandes, sparkar till mig hårt och kräver både vatten och en mjölkflaska. Och jag ligger sömnlös. Det brukar inte hända men den senaste tiden har det varit rätt ofta. Livet har gjort sig påmint på olika sätt. 

Jag har varit politiskt aktiv under många år och i flera olika konstellationer. De som är politiskt aktiva vill av olika orsaker förändra något. Till det bättre. När Linn  (läs hennes fina inlägg här) och jag tillsammans med Project Liv började fundera på hur vi skulle kunna jobba upp stödet för de minsta, de mest sårbara, runt oss. Så landade vi i frågan varför bara 200 medlemmar som stöder  det arbete Project Liv gör? Varför inte 1000? Varför sen inte mera än 1000!

För dig som inte vet vad Project Liv gör så jobbar man med långtidssjuka barn och deras familjer. Man jobbar för och med sjukhusmiljöer för barn, vård på svenska, drömdagar och stöd. I vår podd med Nina Brännkärr-Friberg så pratar hon om glädjen i att hjälpa. Och just där tror vi på människan tillsammans. Vi tror på vilja och godheten. För den finns. Och nu behöver många små och deras familjer oss och er. Alla 1000. Till att börja med.

Och jag hoppas så innerligt, så där med bultande hjärta, att vi har så många runt om oss som vill lyfta de yngsta, de minsta, de som trots många fin ord i valrörelser oftast är de röster som hörs minst när resurser skall fördelas.  Och jo, det är just här vi kan göra skillnad omedelbart och på riktigt.

Jag tänker tillbaka på livet. Och framåt. Och landar i en liten tjejs blick och glöd. Inte i någon av mina egnas, men hon kunde lika gärna ha varit det. Hennes hår hade tappats till viss del och börjat växa ut igen. Hennes ögon var stora och vackra. Och hennes hy blek. Hon fick möjlighet att träffa en av artisterna på Norrvallas sommarfestival på förhand. Utanför själva festen. För dit orkade hon inte då. Eller kunde.  Inte den gången.

Minns hennes glöd när artisterna kom in. Och det skar till i hjärtat. Kunde man göra skillnad här, ens lite i någon annans vardag. Ge en aning till leende, kanske till och med skratt. Ja, då gör man det. Det finns något avgrundsdjupt i varje människa – något vackert och snällt. Livet kan forma oss av olika orsaker men i grund och botten så måste man och vill man tro på människans godhet. Att hjälpa varandra. Att se smärta hos någon annan. Se den lilla handen, se ett värkande hjärta och en bottenlös oro eller ett fullt spirande framtidshopp.

När vi bestämde oss för att satsa på att 200 medlemmar skulle bli minst 1000 medlemmar, så såg vi det som något vi vill göra för att hjälpa men också för att göra skillnad. Så fungerar också människan.  Linn och jag kan göra skillnad ihop. Vi kan det. För vi vill det så gärna. Men vi behöver resten med också för att nå nya höjder.

Företag idag styrs allt mera av uttalade värderingar. Man är det man jobbar för. Det hjälper inte med vackra ord och löften om man inte lyfter från stolen eller soffan och börjar på. Bertills & Jung Ab vill vara det där företaget som lyfter från stolen och bara gör det! Vi hoppas på och utmanar även andra företag att göra samma sak.

 

 

 

 

20180510_195823

”Tankar, ord och gärningar” sa min pappa i tiderna. När han gick bort så bildade vi en fond. Hans motto i livet var ”Man måst hjälp folk”  – vilket betydde att han startade bilen nästan varje gång någon begärde något. Det var en egenskap hos honom jag saknar.  Då suckade jag över uteblivet monopolspel. Idag tänker jag att han tänkte vackert. Min far Kaj. Idag betalas hans medel ut till cancerdrabbade i Vörå. 

Livet är rätt vackert. Inte alla dagar. Inte rättvist alla dagar heller. Långt ifrån. Men kan man bidra med att skänka ett litet leende åt någon som behöver det. Så då ska man göra det.

 

———————————————————

 

Om Project Liv och hur du blir medlem;

To bring back a lost smile. Så lyder Project Livs slogan. Få leendet åter.

Project liv rf. är en förening som vill skapa mer glädje i vardagen för långtidssjuka barn och deras familjer. Man skapar drömdagar, man jobbar för vardagen på sjukhuset, för familjer och för vård på svenska.

 

Hur man blir medlem; BLI EN STÖDJANDE MEDLEM 

Medlemsavgiften för stödjande medlemmar i Project liv rf. är 30 €/person.

Nå, genom att betala in 30 euro till kontonumret FI76 1113 3000 6201 91.
I meddelande-fältet ska du ange: Namn, adress, födelseårtal och e-postadress.

Kontoinnehavare: Project Liv r.f

 

Tillståndsnummer: RA/2016/891

Tillståndet i kraft under perioden: 15.122016-14.12.2018.

Föreningen har penninginsamlingstillstånd för hela landet med undantag av Åland.

Tillståndsgivare: Polisstyrelsen

Tillståndstagare: Project liv rf

 

20170616_130533

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s