Likeable

Himlen är rosa nu. I morse, just efter kl 04, var den stjärnklar. Och mörk. Jag landar tryggt i en skön flygstol och öppnar månadens chef.se. Andra passagerare sover så här när morgonen ännu känns som natt. Själv slumrar jag också samtidigt som planet lyfter. Få saker som är så sövande som just ljudet av motorer och känslan av en varm stol. Det där är kanske min avslappning för dagen. Jag tar väl vara på den.

Undersökningen och rapporten ”Young Professional Attraction Index” – där unga akademiker får prioritera vilka faktorer som är viktigast när de väljer jobb – och det är inte hög lön. Utan en bra chef. Det var inte hela sanningen visade det sig. Trevliga och glada kollegor var nämligen lika högt rankat. Det är självklart att lön och förmåner fortfarande är viktiga men det fina är tycker jag att värderingar och känsla, bemötande, har seglat upp på första plats. Nu är det ju dessutom inte så där förskönat heller egentligen. Sanningen är med all säkerhet den också att unga människor som siktar in sig på en karriär och är strategiska – går inte enbart efter lön. De vet att en bra chef och en vänligt sinnad sådan troligen låter dem utvecklas vidare till nästa post och plats.  Man får troligen feedback och man känner sig betydelsefull. Samtidigt så har man chans att få hjälp med att öppna dörrar och förståelse.

Om Sveriges googlechef Anna Wikland sägs det att hon är likeable. Vad betyder det då? Det visar att hon är en rätt vanlig småbarnsmamma, med håret i tofs och prestigelös. Hon blir rankad som en av de bästa cheferna i svenska utvärderingar. Hon delegerar,  hon bemöter och hon är snabb. En sådan man beundrar när man läser om henne. En sådan som med all säkerhet hjälper upp nya talanger. Talanger som själv vill utvecklas och bli ”likeable”  med det inte menat att målsättningen är att alla ska gilla en. Absolut inte så. Då når man inga resultat. Mera så att en chef som person lättare också åstadkommer resultat och når framgång om man lyckas få medarbetare med sig på tåget. Och lyckas locka in de nya lovande talangerna, Då krävs en personlighet som är rätt likeable i längden. Som är sig själv helt enkelt.

Att prata om likeable kan sätta fel press också på chefer. Det visar sig att en stor del mellanchefer och också högre sådana lider av psykisk ohälsa. De saknar verktyg att hantera stress, konflikter och allt snabbare tidtabeller. Det skapas en onödig motsättning där. För att vara likeable i sig så krävs modet att vara sig själv, leda utan för hård press och ha vilja och verktyg att ta stormarna som med all säkerhet kommer. För det krävs det i sin tur de nya talangerna som också berikar en helhet och arbetsgemenskap med att söka värderingar och ranka dem högt. Det går i cirklar med andra ord.

spegeln.jpeg

Spegeln är till för att användas i alla sammanhang – även för att spegla egna gärningar och tankar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s