When magic happens

”Allt i samhället handlar om avveckling eller utveckling. Att behålla saker som de är  – ja det alternativet finns inte” Säger Christer Olsson i mina hörlurar under min tidiga morgonlänk. Smaka på det. Att behålla är inget alternativ.  Samhället förändras, tekniken utvecklas. Att behålla som det är idag är inget alternativ.  Och nu pratar jag om ett allmänt plan. På ens inställning i livet och på jobbet.  Men hur leder man med den inställning? För det är ju sant, eller hur? Väljer man att vilja ha saker som nu så måste man ändå jobba på det – annars kan man ju inte behålla det. Att behålla är alltså inget alternativ. Med den inställningen som grund så kan magi hända. Överallt. Och det är inte tillkrånglat med en massa lådor, teser eller flödesscheman. En liten mening säger allt men kräver desto mera respons av en själv.

20915158_10154926521136864_7853737567750316499_n

Vi pratar mycket om arbetsklimat just nu. Jag föreläser ofta om ledarskap, arbetsklimat och framför allt det som berör en nydanande HR-sektor. Våra arbetsplatser förändras – vi går mera mot ett expert- och förtroendesamhälle. Dels så försvinner kanske behovet och lusten efter fasta anställningar  i samma omfattning som tidigare. Arbetsplatser arbetar mera i GIG-världen. Men människan som sådan söker mera kreativa, flexibla och framför allt nytänkande arbetsplatser. Visst, det finns arbetsplatser som driver sådan verksamhet som inte riktigt kan göra individuella lösningar överallt – det finns arbetsmiljöer som är så stora att man inte helt enkelt mäktar med för mycket individuella lösningar. Men efter att ha undervisat i HR nu i vår och föreläst inom en hel del områden så vet jag att det går att göra lösningar – allt handlar om individer nämligen. Att leda individer.  Och att se varandra, bekräfta varandra och lyfta styrkor. En gnatande och negativ arbetsmiljö med för tunga strukturer kan sällan skapa magi. I ärlighetens namn; det skapas väl aldrig magi på ett sådant ställe i dagens läge. Varför? Omgivningen är en annan än det tidevarvet då det funkade.

Människor arbetar för människor. Och ganska sällan enbart för företaget allena. Man jobbar för ett driv man har tillsammans, man jobbar bra för att man ser varandra, man jobbar för att man gillar värderingarna.  I dag handlar också mycket om förtroende  och kompetens. Man litar på varandra och man litar på varandras kunnande.

Gör man inte det utan vantrivs. Då måste man själva välja hur man ska ha det. Och är det så att man som arbetsgivare tappar allt flera anställda eller känner av att arbetsklimatet inte är bra – ja då måste man också ta ansvaret.  HR-sidan överlag handlar numera och allt mera om att stöda team och förmän. Speciellt hos mindre och medelstora företag. De stora HR-avdelningarna finns i större bolag och det är betydligt mera kostnadseffektivt för mindre bolag om man väljer att stöda team och förmän på olika sätt – för det är där det dagliga arbetet görs.  Det är det dagliga arbetet man måste komma åt.

I dagens läge är det inte helt enkelt; talangjakten pågår inom många branscher, arbetsklimat diskuteras,  samarbetsförhandlingarna kommer in nu som då och vi har ett behov av arbetskraft från andra länder för att hantera en del produktion. Vi lever i en jättespännande omgivning egentligen! Möjligheterna är oändliga på många sätt men det ställer krav på oss – både att ha mod att fortsätta utveckla och mod att se där saker och ting inte fungerar.

Vi måste bara navigera rätt för att skapa just den där magin. Och där är svaret enkelt. Som i många andra frågor (krångla inte till det, håll lösningarna enkla, prata enkelt språk – så att du själv förstår vad du säger)  – allt handlar om att vilja göra det. Välja att vilja. Oberoende vad det gäller.  Magin sker nämligen inte av sig självt.

 

blogg1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s