Inget biter så bra som leenden

Damen tittar stint på mig och säger ” Sä hymyilet… miksi”? Tåget är passligt fullt och folk ser så där smått måndagsirriterade ut. Men inte jag tydligen. Ja, jag kunde ju inte dra den om valet igår kväll och hur lycklig jag var över att SFP gjorde så väl ifrån sig. Att jag ännu var i någon form av eufori. Så jag bara sa det  jag alltid säger om måndagar – det är en ny början varje vecka. Hur då? För att jag bestämmer mig för att det ska vara det.

När jag var liten så fanns det en liten farbror. Ja ,han var faktiskt rätt liten. Som cyklade med sin lilla blåa handelsväska mot affären. Han cyklade försiktigt på sin gamla cykel. Försökte balansera den lilla väskan. Och sa alltid ”hej flickor” och log när vi travade förbi med våra ryggsäckar fulla med skolböcker och kinderna röda av allt spring i benen.

Han var alltid försiktigt glad. Nöjd. Och jag minns att jag tänkte redan som liten att han nog var en lycklig människa. Han såg ensam ut. Men ändå lycklig. Sådan ville jag också bli. Den mannen gissar jag var både ärrad av krig och sorg. Men ändå. Han log alltid. Och vi log tillbaka mot honom. Så lite gav så mycket. Det försöker jag komma ihåg när jag höjer mungiporna lite extra och tittar på damen igen. Och nej hon kunde inte motstå det. Utan fyrade till slut av ett leende och muttrade något om att måndagar är de värsta dagarna. Där ser man hur lite det krävs egentligen.

Sedan ska jag avslöja en sak. Det finns inget som biter så bra som leenden i förhandlingar. Oberoende hur sur motparten är. Det kan visserligen provocera en aning. Men att skälla, sura eller vara irriterad vinner man tyvärr inget med. Om jag testat? Jodå. Inte att skälla men nog att vara irriterad. Om jag vann något med det? Nej, verkligen inte.  Det är få förhandlingar som kan motstå en lättsam känsla överlag  De svåraste avtalen jag gjort genom åren har blivit de bästa genom att med och motparten varit glada människor.  Som velat ha lösningar istället för att räkna upp problemen.

 

milou10

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s