Nej, vi kan inte jantelagen hos oss

Tidigt i morse klingade det till i eposten. Jag bläddrade fram den här kolumnen som finns i dagens hbl: Finland behöver mera kvinnliga företagare. Skribent och debattör Kjell Skoglund från Finsk-svenska handelskammaren. Jag blev alldeles varm om hjärtat. Om alla skulle tänka så framåt som Kjell och Finsk-svenska handelskammaren? Om alla skulle våga sticka ut hakan lite mera? De är så oerhört viktigt att ett liknande budskap kommer från en vd för en handelskammare. Kjell vågar dessutom röra också i det som är lite tabu här i Finland ännu: att prata om varför sysselsättningsgraden hos oss är mindre än i de övriga nordiska länderna och vad det kan bero på.  Nu råkar jag känna Kjell väldigt bra och vet att han står bakom varje ord  – han är på många sätt en opinionsbildare i frågor som berör arbetsmarknad och också jämställdhet.

 

47294058_265115937507577_477244134432702464_n

Jag tänkte på kolumnen när jag promenerade i morse, jag tänkte på den när jag stekte lammbiffarna till lunchen och när jag nyss plockade ur tvättmaskinen och tog fram strykbrädet. Och jag tänkte alldeles speciellt på frågorna relaterat till egna val. Exakt när jag la ner Milou i spjälsängen så insåg jag att jag måste få ner tankarna i text.

Den senaste tiden – efter valet – så har det debatterats varför inte kvinnor lyfts bättre i politiken i Österbotten. Hm. Jag kunde berätta många storys från mig egen tid och jag tror och hoppas jag får samla på mig många nya storyn, kanske mera positiva framåt. Ja, det stämmer att det finns en viss konservatism i Österbotten. Men jag skulle inte påstå att det gäller just enbart den politiska sidan. Vi hade dessutom tre kvinnor som samlade massvis med röster – så också många kvinnor som kandiderade för första gången. Min egen favorit Anna-Maja var värsta röstdrottningen! De som landade platserna denna gång i Vasa valkrets och som jag känner har jobbat länge och väl för sina platser – de flesta i många val redan. I val mäts alltid ett förtroende. Det måste man själv skapa – det kan inget parti göra. Det som partierna däremot kan göra är att se på nomineringar – då det gäller kön ålder, bakgrund och allmän profil. Och det gör också partierna. Det ligger tusentals timmar i nomineringsförberedelser hos varje parti. Det händer inte bara så där och få står på kö för att lägga sig i blöt i ett val. De som gör det ska ha världens tack och beundran. Det är inget lätt jobb att kandidera och låta sig testas.

Och här åker jag tillbaka in i Kjells funderingar i kolumnen. Om hur vi kan uppmuntra flera kvinnor att bli företagare. Det är nämligen så att en hel del kvinnor har hittat till oss med frågor om deras entreprenörskap. Det är inget vi marknadsfört men det överraskade oss faktiskt! Att vi i tidigt skede ansågs ha förtroende för att bolla andras företagstankar! Det är underbart på många sätt

Ja, det handlar om strukturer och attityder på alla plan. I grundskolan, i dagis, i arbetslivet, i politiken och ja definitivt också bland oss kvinnor överlag. Vi måste också våga hoppa, ta ansvaret och ta möjligheterna. För många av oss är stentuffa tills det kommer till det där sista steget. Att testa det okända. Ta risker. Jag är inte uppfostrad som en företagare. Trodde aldrig jag skulle bli det. Däremot har jag uppfostrats till stenhårt arbete och att inget kommer gratis. Inget bananskal alltså för mig. Och det är det vi också måste våga diskutera när det kommer till kvinnor, glastak och företagande vid sidan av behövliga familjeledighetsreformer. Och varför vi har en låg sysselsättningsprocent i Finland. Om vi skulle stanna upp ett tag och se på strukturer och arbetssätt samt attityder på alla områden, så skulle det ge lite mera bränsle till frågorna. Här tror jag att vi kvinnor överlag själva måste göra revolten. Våga ta steget till företagande och allt som kommer med de utmaningarna i livet.

 

10968515_793917410697196_3803059610257653968_n

Jag och Linn bestämde oss snabbt för att vår mission skulle vara att bereda väg för att som kvinna och mamma kunna driva företag – bearbeta attityder, ta plats och också njuta av det. Och strunta i jantelagen överlag.  Att komma ihåg att vara snäll och ödmjuk som människa – men stega in i de utmaningar vi hittar. Utan att rygga tillbaka. Lätt med sju ungar i släptåg? Nej, inte helt. Men vi hade knappast varit dem vi är eller kunnat driva Bertills & Jung med en flygande start om vi inte haft erfarenheten av nätverk, hårt arbete och ja, sju barn i ryggen.

 

52995397_386358451942901_5327124155718434816_n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s