2009 och några val senare

Jag var 28 år. Ministermedarbetare. Hade en röd klänning och ett klart valprogram när min kampanj lanserades. Jag minns till och med vad jag pratade om. Och jag testade nya typer av kandidatbilder som vi spikade upp på ladorna lite här och där. Jag läste in mig på EU-politik. Kunde vitboken kring idrott på mina fem. Deltog i valdebatten i Yle tillsammans med Calle Haglund. Och jag var höggravid i slutet av kampanjen. En Yle-journalist i Åboland tyckte att jag lurade väljarna eftersom jag var gravid, en annan från publiken frågade mig om amningen när de andra fick frågor om kärnkraft. Men, och här kommer ett stort MEN.  Man ska inte ta offerrollen heller – ger man sig in i leken så får man tåla det. Det finns inte alltid någon ”annan” som ska fixa allt.  Jag tänkte att jag kan gå före. Det minns jag.  Och jag tänkte att snart så skall det vara okej att vara ung kvinna, gravid och vilja göra politik.

(EU-valet 2009)

2582_57571636863_7245129_n

Snart är här nu tycker jag. Jodå, Österbotten kan vara inskränkt ibland.  Jag vet. Men det sker nytt hela tiden. Det utvecklas. Vi utvecklas. Och ribban blir en annan. Jag var trött och skämdes lite över min graviditet minns jag på slutet. Jag kände att jag irriterade folk med min mage på vissa kampanjställen. Rent av provocerade. Idag hade jag klappat om mitt unga jag och sagt det som alla mina chefer sa  ”kör på du bara, lyssna inte” Jag lyssnade lite för mycket.  Och blev skygg ett tag efter valet – men tja, det gick över. En kväll när jag kom från Svenska ambassadens mottagning i Helsingfors, en sommarfest med Bo Kaspers orkester, så läste jag kommentarerna som fanns om mig på vbl:s forum. Det skulle jag inte ha gjort. Jag var både en dålig politiker och usel blivande mamma. En svikare som gick på mammaledigt.  Jag tror att läget är ett annat idag. Men jag tror att sådana som vill bana väg och tar så att säga ”crap” offentligt i något skede också känner en stor tillfredsställelse över att unga kvinnor tas på allvar. Och småbarnsmammor överlag. Att något hände under de här 10 åren. Och då menar jag på riktigt hände! Inte bara axelklapp på torget och trevligt prat utan på riktigt.

Nu har vi en drös med fina kandidater igen – både kvinor och män. Jag hoppas att de unga kvinnorna denna gång står på samma linje.

Igår talade jag på Ida-Maria Skyttes valöppning. En begåvad, en ödmjuk och en smart politiker. En sådan som kan svepa golvet med sitt sätt att framföra sina åsikter. Vi behöver inte exakt en österbottning, nylänning, åbolänning eller helsingforsare i Bryssel – vi behöver smarta politiker! Som kan, som vill, som tar plats och som jobbar för och med förtroende.

59391456_359944121318295_804594421336113152_n

 

58383333_171318553821011_2782765321746907136_n

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s