When they go low, we go high

Ni som följer min blogg vet att jag tidigare skrivit om sättet att uttrycka sig på sociala medier. Och hur man alltid alltid måste tänka på följderna när man uttrycker sig på vissa sätt. Och nej – det är INTE mottagarens ansvar att tolka det hela.  Avsändaren måste alltid ta ett tydligt ansvar för vad man sänder ut.

I veckan lyckades Vaasan Ikkunas chefredaktör Vesa Koivumäki trampa rejält fel. Inte bara med sin kolumn i sig utan med sättet han kommunicerade hela vägen. Hans plumpna uttryck och sätt att se på kvinnor, jämställdhet, familjebildning resulterade i en kolumn som jag och många andra inte ens fattade att var möjligt att skriva för en chefredaktör – vars tidning tillhör koncernen Ilkka. Att uttrycka sig så oerhört tragiskt (och försvara sig med att det hela missuppfattades. Är det så svårt att be om ursäkt för det man sagt?)  visar att värderingarna inte ens tillhör en svunnen tid utan är ett hemskt sätt att uttrycka sig och tänka om människor. Från och med nu så kommer jag inte att lägga händerna på den tidningen och aldrig någonsin igen annonsera i den. Det handlar om så mycket mera i sig än själva kolumnen, eller ska vi säga som så att det handlar om sättet man hanterat det hela på. Redaktören själv tyckte det var mest skojigt och ett missförstånd. Det var ju så klart i skämtande syfte man uppmanat männen att sätta kvinnorna på köksbordet och portföljen på golvet. Jag menar, what? Och koncernen. Den verkar vara tyst? Hade detta skett i Sverige. Nej, definitivt inte. Det hela ger en bild av att koncernen, tidningen och alla som finns med där har värderingarna på denna nivå. Och en oerhört tragisk syn på människan i sig.

Bertills & Jung föreläser ofta om vikten av varumärken, värderingar, branding, riskhantering, sociala medier och framför allt känsla för hur man uttrycker sig och vilka ordval man använder. Det gäller inte bara företag – nej det gäller kommuner, föreningar, organisationer. Det gäller allt. Utan förmågan att förstå att det sättet man uttrycker sig på kan skada synen på den organisation man representerar, så är man ganska illa ute.

 

_DSC1722 ps FÖRMINSKAD

Vuxna pratar ofta om de ungas bristande hantering av sociala medier och debatter. Totalt fel. Vi tillbringade en dag med ett ungt gäng – som vi föreläste för i Helsingfors. Begåvade, vältaliga och smarta unga människor på väg ut i livet. Den här gruppen har full koll på allt. Tack och lov för det när man läser mossiga, tragiska och nedvärderande kolumner av tidningar som hör till större koncerner.

”When they go low, we go high” Sa Michelle Obama. Värt att fundera på. Lägg ribban högt för hur du tänker,  hur du formulerar dig och för hur du tar ansvar. Och lär av de unga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s