Vad är din mamma rädd för?

Jag har en rosa cykelhjälm på mig. Den är av styrox så som det var på sent 80-tal.  Och jag cyklar tillsammans med min kompis A-L förbi skolköket varje morgon. Där sitter våra mammor. Jag höjer handen och vinkar åt mamma och hon skrattar med de bruna lockarna stadigt friserade. Jag gillar att ha henne nära skolan. Jag åker via henne varje dag. Pappa kör om oss på hemvägen från skolan. Signalerar med Elverksbilen och vinkar. Kärleken mellan min mamma och min pappa och mig har alltid varit väldigt okomplicerad. Kärleken villkorslös.  Med henne är moderskapet så naturligt men också något hon ständigt reflekterade över. Hon var så nära perfekt man kunde vara i mina ögon. Men hon visade sig också sårbar. ”Nog är det bra Anna, man måste inte vara på topp varje dag” sa hon när jag kom sättandes med barnen i bilen och grät för att jag höll på och tappade besinningen av att inte alls kunna sova när barn nummer två kom. Hon kramade, höll om och såg till att jag sov.

 

51043346_380047069489656_549490548117864448_n

”Vad är din mamma rädd för ” står det på Maltes kort som han stolt räcker över till mig. Han har omsorgsfullt svarat ”Det tror jag inte”. Ni vet som förälder, som mamma, är man orolig för allt. För det mesta. Men han anser att jag är en orädd människa. Så olika ett barn kan se på en förälder. Jag som till personligheten har varit och fortfarande är ”oroande” av mig. Men jag tror honom, jag vet att jag är ganska orädd i allmänhet när det kommer till vardagen.  Ganska mycket ”jag fixar det”.

Är du trött mamma? Frågar Tyra. Hon ser rakt igenom mig.  Jag är fruktansvärt trött ibland och hon ser det.  Men vill jag att de minns mig just så?  Trött, kavajen slängd på soffan, skalandes potatis. Ja, det vill jag.  För livet är ju så. Jag skapar ingen perfekt omgivning. Jag tror att kärlek och lite till kärlek fixar det mesta.

Att vara mamma är det mest underbara som hänt mig. Alla fyra individerna – Och jag är samma mamma för de allihopa. Men ändå inte. För de är alla olika. Millimeterrättvisa tror jag inte på som mamma. Däremot jämlikhet – en gång får en, en annan gång en annan. Men jag tror på samma kärlek och samma intensitet.

20170818_204521

Jag vet inte hur jag är som mamma. Jag tror jag är ganska avslappnad numera. Jag tror inte att jag går sönder av allt men är rädd för att jag ändå gör det. Jag vet att det inte lönar sig att ha en massa ”hur man är bäst som mamma” regler. Jag går  sönder av mammors syn på varandra. Forum för mammor på nätet är inget för mig ifall jag inte googlar sjukdomar. Typ.  Mammacafén har jag aldrig hittat hem till. Närmast jag kom var kyrkans café. Mammans hårdaste kritiker är hon själv eller andra mammor. Oftast tycker jag. Ibland när fasaden rämnar så ser man ju att det som byggts upp kanske varit för att göra andra nöjda.  Jag sysslar inte med sånt. Jag har kanske försökt där också men misslyckats. Men jag söker mig till egna skapade mammacirklar. Till de mammor där jag kan vara både Anna och mamma. Lika mycket och på samma gång. För det är liksom samma person i alla lägen.

Idag började dagen med att en grät över att ha blivit väckt, en annan drack en halvliter oboy på raken, den tredje rev den fjärde i håret när den ena dockan blev föremål för fight. Dagen slutade med att den ena skröt över sina 40 medaljer för att lite provocera lillebror – han reagerade inte på det men beslöt att stjäla ena lillasysterns docka. Hennes utbrott gick hand i hand med den yngsta som putsade wc:n med sin tandborste. Jag somnade gott bredvid den ena. Så vaknade jag med ett ryck och insåg att jag hade jobb att göra.  Jag släcker lamporna i deras rum, puffar om deras täcken och plockar fram morgondagens kläder. Kollar så att alla andas lugnt och tänker att kärleken är villkorslös. Det ska den alltid vara.  Precis den styrkan jag själv fått med mig i livet.

 

56691435_2425767524178647_3511684979128008704_n (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s